Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ať to lithium vytěží kdo chce, ale proboha, ať se do toho nemontuje stát.

1 0
možnosti

Menší zásoby lithia jsou i na německé straně Krušných hor. Myslím i tam se připravuje jejich těžba. Zhruba stejně velké ložisko jako naše je i v Srbsku. Jediný rozdíl j v tom, že srbská ruda obsahuje 1% lithia, naše jen 0,25%. Srbská vláda podepsala smlouvu s firmou Rio Tinto, což je největší těžařská společnost na světě. My jsme si vybrali takovou pro nás vhodnější firmu.

0 0
možnosti

Naprosto nechápu, proč usilovat o členství v jakékoliv straně. Význam spatřuji pouze v tom, pokud by člověk usiloval o nějakou funkci. Podstata podpory pak tkví v samotných volbách - jít a volit, (kohokoliv). Já osdobně spatřuji úplnou raritu ve složení členské základny Hnutí Ano. Vedle oligarchy sedí příznivec KSČm , který se objímá s přeběhlíkem od ČSSD. V pevném šiku, pak každý bojuje o to, aby se nám vedlo lépe ! Výtah k moci zatím jezdí docela pravidelně, tu co pasažér - to jiný příběh a motivace cílů . No, ale jedou - Tu s lithiem - tu proti lithiu ... :-).

0 0
možnosti

Má to ale jeden malý detail - neexistuje žádná australská firma - je to firma, která je sice v austrálii zapsaná, ale to je asi tak všechno.

Ta firma má anonymní akcionáře a sídlo někde na Bahamách .

Takže - v současnosti se vláda tváří že s někým jedná , ale ve skutečnosti neví s kým jedná - tady stačilo by aby vláda řekla že bude jednat s vlastníky a myslím, že bychom se dožili mnoha překvapení ;-€;-€

2 0
možnosti
Foto

European Metals je jednou z mnoha menších těžebních firem, které se po celém světě zaměřují na suroviny potřebné k rozvoji elektromobility a zelené energetiky. Velmi často mají sídlo v Sydney nebo v Londýně. Tyto firmy investují do poměrně rizikových projektů a získávají peníze od dalších investorů na zdejších burzách, protože tady existuje investorská komunita, pro niž jsou tyto transakce běžné. Jedním z významných akcionářů European Metals je například skupina Cadence Minerals (dříve Rare Earth Minerals), která po světě investovala do celkem šesti podobných projektů, z nichž tři už jsou v raném stadiu těžby.

0 0
možnosti
Foto

. Memorandum znamená jen tolik, že obě strany jsou připraveny jednat o takové smlouvě a pokud se dohodnou, ji uzavřít. A tu smlouvu bude v každém případě uzavírat nová vláda!!! Navíc Australané mají od roku 1993 prospekční smlouvou o hledání ložiska lithia na Cínovci zaručeno PŘEDNOSTNÍ právo na uzavření takové smlouvy, a že tohle privilegium s nimi dojednali dávno a dávno ministři za ODS a Babišovo ANO. Memorandum vyšlo tiskem a to i v místním zpravodaji města Dubí, které je s firmou stále ve styk. Takže co je zde uvedené uvádím. Australané v memorandu výslovně konstatují, že jsou ochotni zpracovávat vytěžené lithium a to až do fáze finálních výrobků v České republice! Tedy žádné vyrabování rudy. Hodlají respektovat zákony a jiné závazky republiky, které by mohly mít vliv na těžbu a následné zpracování rudy! Jde o jednoznačný a explicitní závazek. Maximalizovat podíl českých subjektů na zpracování rudy. Minimalizovat dopady na životní prostředí. Umožnit kapitálový vstup České republiky do těžebního podniku, pokud o to ČR projeví odpovídající zájem, což po podpisu memoranda ještě výslovně potvrdil generální ředitel EMH Keith Coughlan „Jsme připraveni pokračovat v jednání s českým státem a společně definovat možné synergie v oblastech těžby, zpracování a využití lithia, včetně možného zapojení českého státu jako kapitálového účastníka projektu,“. Diamo nemůže těžbu převzít, bez souhlas, protože Australané mají od roku 1993 smlouvu o právu k provádění průzkumu a přednostní právo k případné těžbě a je zde doložka o ochraně investic. Pokud někdo náhle jejich nález vytěží třeba nějaké Diamo, pak rozhodně Australané využijí smlouvy o ochraně investic k arbitrážnímu jednání. S jasnou šancí na naprostou výhru a nás stát bude solit ne miliardy, ale biliony.

1 0
možnosti

EMH byla založena v roce 2011, a to jen a pouze za účelem těžby lithia na Cínovci, v roce 1993 nemohla být tedy prospekční smlouva uzavřena s EMH. Keith Couglahan, kterého zmiňujete, není těžař, ale obchodník na burze.

V Austrálii (a nejen tam), je několik těžařských firem zabývající se lithiem s jasnou historií i financováním. Proč si ČR vybrala pro těžbu právě EMH je pro mě záhadou.

3 0
možnosti

K72a82r23e95l 77D18u82f15e48k

24. 2. 2018 22:44

Přednostní právo na průzkum, ještě není právem těžit !

0 2
možnosti

:-)...Karle, já si myslím, že to podepsané memorandum měsíc před volbami nás k něčemu zavazuje. Proč by to tak rychle a bez projednání Havlíček za soc. dem podepsal.?

Nejsem právník, ale předpokládám, že to je příslib. Oni nemusí ani těžit, ale najdou si důvod, že jsme jim něco, (důvod se vždycky najde), neumožnili, přijde mezinárodní arbitráž a budeme platit. Mn. zdravotnictví....krevní plazma a už dlužíme Kalouskovu krajanovi Šťávovi asi 29 mlrd.

Myslím si totiž, že to rychlé memorandum ČSSD, nebylo za suché z nosu. Proto s tím tak spěchali, zřejmě z toho kápla nemalá provize. A mohou to být miliardy, aniž by kopli do země. !!

2 3
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS