Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Důvod změny ceny je dán zákonem. Novelu, která tento způsob úhrady plateb za "zelenou" elektřinu zavádí bych nazval "zlodějský zákon ministra Mládka". Je to přenesení větší části těchto nákladů z průmyslu na občana. Podnik i občan bude za smluvní výkon (u občana dán pojistkami) platit stejně. Díky odlišnému využití tohoto výkonu podnik vydělá. A milovaný (a především milující) volič ČSSD zaplatí. Platbu tak podvodnou, že se k ní raději ČSSD (+ ANO) nehlásí.

ERÚ je v tom (výjimečně) bez viny - řídí se pouze zákonem.

0 0
možnosti

P15e49t67r 91K67ř74í56ž

25. 12. 2015 23:27

Je si autor jist tím, co píše? Mně se to jeví neuvěřitelné. Velmi pochybuji. Např. v rekreačních objektech by bylo možno i se slabým jističem vytápět sice velmi málo výkonným, nicméně při nonstop provozu dostačujícím přímotopem (upozorňuji, že i silná žárovka slušně topí a malou místnost vyhřeje). Brzy by začala být prodávána jen několikasetwattová ohřívadla, která by byla zapnuta od podzimu do jara bez přestávky. Přijel bych o víkendu na chatu a měl bych teplo - a to i s nejslabším jističem.

Co v domácnostech? Lidé se naučí spočítat si celkovou spotřebu toho, co mají doma a tyto spotřebiče by nechali puštěné nonstop. Masivní kampaň za úsporné svícení (kompaktní zářivky) by do značné míry ztratila smysl.

A další dopady: přišla by masivní obměna elektrických spotřebičů. Např. rychlovarné konvice dříve měly spotřebu několik set W, dnes běžně 2200 W a více. O ty by už lidé neměli zájem. Co stroje? Myslím např. na cirkulárky. Také mám kvůli ní na chatě 3 x 25 A. To by se mi asi pěkně prodražilo - a nejen mně, ale tipnu si nejméně statisícům zákazníků.

0 0
možnosti

Bohužel lze očekávat posun tímto směrem - budete platit víc za možnost odebrat, méně za vlastní odběr.

Šílení s výměnou žárovek za zářivky nemělo valný smysl nikdy. Teď to jen bude víc vidět.

0 0
možnosti

Neděkujte energetikům. Na vině jsou oteplisté, zelení fašisté a podobní příznivci "OZE" a nepřátelé jaderné energetiky.

Následkem brutálního pokřivení trhu klesá cena za samotnou energii, je ale stále náročnější ten bordel na kolečkách uřídit. A čím víc bude větrníků a fotovoltaiky, tím to bude horší.

2 0
možnosti

Jestli se nepletu, tak za elektrinu platite zu dost dlouho podle "velikosti" hlavniho jistice. co vim, tak je jina cena do 25 A, jina do 35 A a jina do 50A.

0 0
možnosti

čet jste to dobře?

0 0
možnosti
  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 673x
Učím na technické vysoké škole.

Mám rád filosofii, sociologii, ontogenezi lidské psychiky.

Znám i řadu ekonomickych témat. Můj hlavni pocit je, že mnoho témat je dnes opředeno tolika vlákny a zavaleno nánosy bahna, že jednoduché a stručné vyjádření se k tématu, nebo jen krátké pojmenování podstaty věci může být k užitku. A o stručnost a hutnost se budu vždy snažit.

Seznam rubrik